Wat als…

Wie ben ik? Wat kan ik? Wat kom ik hier brengen? Deze vragen heeft iedereen. Wat als je de antwoorden op school kon ontdekken? – Henriëtte Albregts, teamleider Saga Driehuis

 

Stel je voor

Wie ben ik? Wat kan ik? Wat kom ik hier brengen? Deze vragen heeft iedereen. In het onderwijs was het lang de gewoonte om jou met de antwoorden te helpen. En om je te vertellen hoe en wanneer je moest leren.

‘Als je goed kunt lezen, ben je misschien een denker.’ ‘Als je nu stilzit, mag je straks buiten spelen.’ ‘Als je in de lijntjes kleurt, heb je het netjes gedaan.’ ‘Als je goed kunt timmeren, ben je misschien een doener.’ ‘Als je goed oplet, kun je makkelijk leren.’ ‘Als je deze score haalt, is dat je niveau.’

In het onderwijs werken steeds meer mensen die denken:

  • Wat als leren niks met opletten te maken heeft, maar met nieuwsgierigheid?
  • Wat als niveaus niet bestonden?
  • Wat als school niet bepaalde wat, wanneer en hoe je leerde?
  • Wat als jij eerst je missie mocht bepalen en dán pas je vakken en opleiding koos?
  • Wat als school niet gaat over moeten, maar over mogen?
  • Wat als jij zelf mag ontdekken wie je bent en wat je kunt?
  • Wat als jij mag leren op de manier die het beste bij jou past?

 

Er was eens

In december 2020 gaf ik mijzelf een challenge: een Agora oprichten in de regio Haarlem. Ik was al een poos werkzaam als docent en geloof in de veranderingen die nodig zijn in het onderwijs voor alle kinderen. Ik geloof dat de nieuwe wereld hier al is. Én ik geloof dat je zelf de verandering moet zijn. Ik was al jaren fan van het Agora-onderwijsconcept en op een dag wist ik het: dit is mijn missie.

Vanaf januari ging ik gesprek met andere Agora’s, werd ik gecoached door de Vereniging Agora-onderwijs en sprak ik allerlei schoolvernieuwers, schoolbestuurders en schoolleiders. Het pionieren en onderzoeken was begonnen.

Begin maart 2021 deelde ik mijn intentie met het College van Bestuur van de Stichting Dunamare Onderwijsgroep, die samen met het Ichthus MT mij vol enthousiasme een GO gaf. De challenge werd een feit, er werd een schoolgebouw gevonden… en in augustus 2022 opent Saga Driehuis voor het eerst haar deuren voor ongeveer 60 leerlingen in een vleugel van de Duin en Kruidbergmavo!

Mijn team is inmiddels uitgebreid met advies en ondersteuning van het Ichthus MT, mijn Agora-tribe en mijn Compass-Group, zodat wij samen kunnen zorgen voor de juiste bedding voor dit nieuwe onderwijs.

Zo zie je maar wat er gebeurt als je durft te zeggen: wat als? Wat er ontketend wordt als je gaat staan voor de verandering die je wilt zijn. Voor je het weet durf je te doen wat onbekend is. Voor je het weet is er… Saga Driehuis.