De HOW van Agora

Na het waarom, komen we automatisch bij het hoe terecht. Want hoe gaan we dat samen doen? Hoe ga jij op Saga Driehuis je eigen intuïtie, talenten, nieuwsgierigheid en onderzoeksdrang volgen, om nieuwe dingen te leren en je te ontwikkelen?

Alle kennis begint bij een vraag

Het begint allemaal met vragen stellen, omdat je je verbaast over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld: “Hoe kan een wolk die niets weegt toch zo vol zitten met regen?” Of: “Waarom is iets ‘in de mode’ en willen we dat opeens allemaal?” Of, praktischer, “Hoe maak je van een trapskelter een gemotoriseerd exemplaar?” Allemaal goeie vragen, waar jij zelf het antwoord op gaat zoeken in een challenge.

Jij bedenkt jouw challenges

Challenges zijn jouw persoonlijke projecten. Problemen, vragen, dingen die jij wilt leren, onderzoeken, ervaren of maken. Je maakt een plan samen met je Agoriaanse coach, die je zal uitdagen, prikkelen, ondersteunen, coachen en feedback geven. Je krijgt hulp als dat nodig is en die hulp mag je ook vragen aan experts buiten de school, zoals ondernemers, journalisten, bakkers, kunstenaars, wetenschappers of ‘gewone’ docenten waar we nauw mee samenwerken. Die noemen wij: vakexperts.

 

Je bepaalt samen met je coach wat het eindresultaat van de challenge gaat zijn. Welke kennis wil je je eigen maken? Wat heb je precies geleerd als de challenge af is? Met wie werk je samen en wat heb je nodig om tot een mooi resultaat te komen? Ook bepaal je hoeveel tijd je voor je challenge nodig denkt te hebben. Je coach helpt je daarbij. Als je coach en je ouders akkoord gaan, krijg je een GO en kun je aan de slag.

Challenge uitvoeren en bijhouden

Tijdens de uitvoering hou je alles bij in de challenge monitor. Dit is een soort online logboek, waarin je je proces bijhoudt. Je schrijft op wat, waar en hoe je informatie gevonden hebt. En als je iets aan het maken bent, voeg je bijvoorbeeld foto’s toe om te laten zien waar je nu bent. Of je schrijft op waar je tegenaan liep, hoe je daarmee omgegaan bent en hoe je morgen verder gaat. Daar krijg je feedback op van je coach, waardoor je je heel bewust wordt wat je leerervaring is en hoe die je verder helpt in je ontwikkeling.

Iedere challenge eindigt met het presenteren van je Footprint

Uiteindelijk presenteer je je eindproduct, dit noemen we de ‘footprint’. Dat kan op allerlei manieren. Je hebt bijvoorbeeld een film of schilderij gemaakt, een stuk geschreven of misschien neem je ons wel mee ergens naar toe om ons in de praktijk te laten zien wat je geleerd hebt. Er zijn Agorianen die een duurzaam tiny house hebben bedacht, interactieve vloerbedekking, een 3D-geprinte oplossing voor een skateboard, een psychologisch onderzoek naar depressie… en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Regelmatig reviewen brengt je verder

Daarna ga je erover praten met je eigen Agoriaanse coach. Vaak zit daar ook een andere coach bij, aan wie je dan over jouw challenge vertelt. Samen kijken jullie hoe het gegaan is, welke vaardigheden je verbeterd hebt en hoe je die kunt gebruiken bij nieuwe challenges. Ook bepaal je dan of je de challenge in de Saga-schatkamer wilt zetten. Dat is onze verzameling van bijzondere challenges.

Samenwerken staat centraal

Naast je challenges (van jezelf en als groep) zijn er allerlei workshops en inspiratiesessies, waar je naartoe kunt (meestal vrijwillig). En we organiseren groepsactiviteiten, die (net als de gymles) verplicht zijn, zodat je elkaar goed leert kennen en iedereen blijft oefenen met samenwerken en samenleven.

Je krijgt je eigen coach

Bij Saga zit je niet in een klas, maar in een coachgroep. Autonoom leren betekent namelijk niet dat je alles alleen moet doen en dat er geen kaders zijn. Je werkt als leerling van Saga intensief samen met jouw coach (mentor). Je coach vraagt, stimuleert, inspireert, helpt analyseren, adviseert en geeft feedback. Hij of zij is voor jou en je ouders het eerste en belangrijkste aanspreekpunt. Jullie zorgen er samen voor dat je je niet eenzijdig ontwikkelt en dat je jouw horizon continu verbreedt.

Je doet gewoon eindexamen

Bij Saga doe je een regulier examen op VMBO, HAVO of VWO-niveau. Dat doe je binnen het aantal jaren dat daarvoor staat, maar via een andere weg. Door je challenges en de andere activiteiten leer je jezelf en de wereld om je heen goed kennen. We houden jouw ontwikkeling ook bij in de voortgangsmonitor, zodat je helder hebt wat je leuk vindt, welke kant je op wil en wat je nog te doen staat. Zo ontdek je waar je later terecht wil komen. Pas als je dat na een paar jaar in beeld hebt , kies je een profiel en het niveau waarop je eindexamen wilt doen.

 

Samen stellen we een persoonlijk traject op zodat je, net als op elke andere school, het landelijk vmbo-, havo- of vwo-eindexamen doet. Je coaches houden je ontwikkeling continu in de gaten om ervoor te zorgen dat je daar klaar voor bent. En je ziet het misschien al aan alle Engelse woorden: ons onderwijs is tweetalig (Nederlands en Engels). Maar no worries, dat gaat vanzelf. Net als leren praten.